Tips en weetjes om uw gewicht te behouden.


Koolhydraten hebben een Glychemische Index. Eiwitten en vetten hebben een Glychemische Index van 0. Hoe lager de Glychemische Index, hoe beter. Afgekort wordt dit de GI genoemd. Het is de maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd en geabsorbeerd na de maaltijd, en het bloedsuikergehalte doet stijgen. Hoe hoger de GI, hoe sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen. De alvleesklier is dan genoodzaakt om snel veel insuline aan te maken, zodat de overvloed aan glucose van het bloed naar de cellen kan worden overgebracht. De bloedsuikerspiegel daalt weer snel, als gevolg, honger.

Als we koolhydraten met een lage GI gebruiken, stijgt de bloedsuikerspiegel geleidelijk en hebben we minder snel honger, het lichaam maakt dan ook minder insuline aan.

 

De koolhydraten die best vermeden worden zijn de snelle koolhydraten. Hieronder vallen alle geraffineerde meelsoorten, honing, suiker, chocolade, snoep, dextrose, gekookte wortelen, ijs. Neemt u deze toch, dan is het best om die te combineren met levensmiddelen die een lage GI hebben. Groenten en fruit, volkoren deegwaren, volle rijst, zilvervliesrijst, volkoren brood, noten, zaden bevatten veel vezels en daardoor een lagere GI. Combineer deze best met eiwitten en een weinig vet.

Van noten en zaden neemt u best niet meer dan 30gr/dag omdat ze veel vet en calorieën bevatten. Het is wel het beter soort vet, onverzadigd vet, maar ook onverzadigd vet heeft 9 calorieën per 1gr en dat loopt snel op. Van kazen en vlees eet u best de magere soorten. Kazen en vlees bevatten verzadigd vet, en teveel verzadigd vet is niet goed voor hart en de bloedvaten. Ook in slagroom, gebak, koekjes, volle zuivelproducten kan er veel verzadigd vet aanwezig zijn.

Eet veel groenten en elke dag 2 stukken fruit. Gedroogd fruit eet u beter niet, omdat die heel veel suikers bevatten.

Pasta’s en spaghetti kook je best niet te zacht. Hoe zachter, hoe hoger de GI. Dit geldt ook voor het bereiden van groenten. Kook groenten kort en beetgaar. Zo behouden ze ook beter de vitaminen. Stomen van groenten is beter, om de smaak en vitamines te behouden. Ook wokken in een beetje olijfolie, geeft goede resultaten.

 

Sla geen enkele maaltijden over. Zo worden eetbuien voorkomen.

 

Start de dag altijd met een ontbijt met voldoende eiwitten, trage koolhydraten en een beetje vet, liefst onverzadigd. Zo brengt u de motor van uw stofwisseling op gang. Door deze combinatie toe te passen, zal u in de dag minder in verleiding komen om teveel te eten of te snoepen.

 

Geniet van elke maaltijd en kauw goed. Mensen die traag eten, hebben meestal minder last van te verzwaren. Een verzadigingsgevoel komt maar na 20 minuten op gang. Wie te vlug eet, zal ook snel teveel eten.

 

Drink voldoende water of thee of koffie (best decafeïne, gewone koffie, best niet meer dan 3 kopjes per dag) tussen de eetmomenten, dit kan ook het hongergevoel uitstellen.

 

Lees altijd de verpakking van een product. Als suiker in het begin staat van de ingrediënten, bevat het product vermoedelijk veel suiker. Andere namen voor suiker, zijn bv. Glucose, dextrose, sacharose of sucrose.

 

Vervang vlees regelmatig door vis, ook regelmatig vette vis voor de gezonde omega 3 vetten.

Bv.: zalm, sardienen, tonijn, makreel, forel, haring ...

 

Plan voldoende beweging in uw dagelijkse leven. U hoeft het niet te ver gaan zoeken, wandelen, huishouden doen, in de tuin werken, een paar keer meer de trap nemen,…

 

Uw boodschappen doet u best niet met een lege maag. Hongerige mensen kunnen minder aan verleidingen weerstaan. Gebruik een lijstje en probeer u eraan te houden.

 

Een gezonde voeding voor iemand die op gewicht is, moet dagelijks bestaan uit: 50% koolhydraten, 30% vet en 20% eiwitten.

Uw Cart  

Geen producten

Verzending 0,00 €
Btw 0,00 €
Totaal 0,00 €

Prijzen zijn incl. BTW

Uw Cart Bestellen

Promoties

Er zijn op dit moment geen aanbiedingen

Follow Us..